Aika- ja suorituskykypaine
Stressin vaikutus hiuksiin
Henkinen ja fyysinen tasapaino on erittäin tärkeää hiusten hyvinvoinnille
Ylikuormitus työssä, konfliktit perheessä, sairaus: stressi voi vaikuttaa ihmiseen kokonaisvaltaisesti. Tämä voi vaikuttaa myös hiusten hyvinvointiin. Stressistä johtuva hiustenlähtö ei ole kuitenkaan lopullista ja siihen voi kiinnittää huomiota hoitamalla hiuksia paremmin.
Stressi – mitä se oikeastaan on?
Kun vaaditaan maksimaalista keskittymistä ja täyttä voimaa, keho antaa kaikkensa: se vapauttaa stressihormoneja (esim. adrenaliinia, noradrenaliinia), hengitystiheys, syke ja lihasjännitys lisääntyvät. Nyt voimme ylittää itsemme, antaa kaikkemme tehtävään tai selviytyä kriisistä.
Niin kauan kuin stressi sitten laantuu, se ei ole haitallista: jännityksen ja rentoutumisen vuorotteleminen on itse asiassa hyvästä. Jos lepoa ei kuitenkaan ole, jatkuva stressi rasittaa terveyttäsi: hiustenlähtö voi olla merkki siitä.
Kuinka stressi vaikuttaa hiustenlähtöön?
Ei ole täysin selvää, miksi hiukset putoavat, kun olemme stressaantuneita. Stressihormonit voivat laukaista tulehduksen, joka häiritsee hiusten kasvusykli. Hiukset voivat lakata kasvamasta, siirtyä lepovaiheeseen ja lopulta aiheuttaa niiden irtoamisen.
Stressaantuneena terveellinen syöminen usein laiminlyödään; yksipuolinen ja niukkaravinteinen ruokavalio heikentää hiuksia entisestään. Ja tietysti itse hiustenlähtö – heti kun se tulee havaittavaksi – on valtava stressitekijä.
Apua hiuksille jatkuvassa stressissä
Hyvä uutinen on kuitenkin se, että toisin kuin jotkut muut hiustenlähtöön liittyvät syyt, stressille voidaan tehdä jotain. Jatkuva stressi ei voi vain aiheuttaa hiustenlähtöä, vaan se voi myös heikentää terveyttä pitkällä aikavälillä.
Tärkein askel on tunnistaa stressi ja sen syyt: Onko paineita työssä? Perhevelvollisuuksien ylikuormittavuus. Estävätkö huolet ja niistä märehtiminen rentoutumisen?
Hiustenlähtö akuutin kriisin jälkeen
Stressiin liittyvät hiustenlähdön syyt ovat usein arjen stressaavat tilanteet. Mutta akuutit kriisit – sairaus, leikkaus tai järkyttävä kokemus – saavat kehon hälytystilaan, joka voi yhtäkkiä keskeyttää myös hiusten kasvun.
Tässä tapauksessa hiukset usein siirtyvät lepovaiheeseen samanaikaisesti lyhyessä ajassa. Tämä voi tapahtua viiveellä, emmekä välttämättä enää yhdistä tapahtumaa stressaavaan ajankohtaan.
Tukea stressaantuneille hiuksille
Vaikka stressi vaikuttaakin hiusten hyvinvointiin, ei sen tarvitse jatkua loputtomiin. Hiusten kasvun tukemiseksi tasapainoinen ruokavalio on nyt erityisen tärkeä. Jos hiustenlähtö jatkuu pitkään, tulee kääntyä asiantuntijan apuun.
Viisi stressintorjuntavinkkiä kauniille hiuksille
Aikataulut ja suunnitelmallisuus
Selkeä rakenne ja aikataulut vähentävät stressiä, koska ne tuovat tasapainoa ja vakautta elämään. Suunnitelmallisuus tehtäviin auttaa tunnistamaan mahdolliset pullonkaulat ajoissa – ja voit ennakoida ruuhkautuvia tilanteita.
Urheilu
Liikunta, kuten kestävyysurheilu raittiissa ilmassa, auttaa elimistöä vähentämään stressihormoneja. Urheilu edistää myös verenkiertoa ja aineenvaihduntaa - mikä on myös hyvä hiusjuurille.
Rentoutumisharjoitukset
Tekniikat, kuten jooga, meditaatio tai mindfulness-harjoitukset, ovat ihanteellisia rentoutumiseen stressaavina aikoina ja sisäisen tasapainon löytämiseen.
Keksi muita ajatuksia
Elämä ei ole hamsterin pyörää: ystävien tapaaminen, hyvä kirja, kävely kumppanin kanssa viestii keholle, että se voi unohtaa tehtävälistan hetkeksi ja rentoutua.
Monipuolinen ja puhtaista raaka-aineista koostuva ruokavalio on hyvä pohja kauniille hiuksille, koska myös hiusten suhteen olet sitä, mitä syöt.