Hiusongelmat
Hiusten terveys on keskeinen osa yksilön hyvinvointia. Ongelmat hiusten kunnossa voivat vaikuttaa paljonkin siihen, minkälaiseksi hän tuntee olonsa. Hiuksista kannattaa huolehtia ja mahdolliset hiusongelmat hoitaa oikein ja ajallaan, jos niitä ilmenee. Terveen hiuksen elämänkaari koostuu kolmesta vaiheesta: kasvuvaihe, siirtymävaihe ja lepovaihe. Kasvuvaihe on vaiheista pisin ja voi kestää vuosia. Suurin osa hiuksista on kasvuvaiheessa. Siirtymävaiheessa hiusjuuri uudistuu ja hius siirtyy lepovaiheeseen. Lepovaihe kestää vain joitakin kuukausia, jonka jälkeen hius putoaa pois.
Hiusongelmat voivat olla moninaisia. Hiukset voivat olla kuivat ja karheat tai vastaavasti rasvoittua nopeasti. Ongelmallista voi olla myös, jos hiukset ovat hallitsemattomat esimerkiksi liiallisen liukkauden tai sähköisyyden vuoksi. Hyvä uutinen on, että tavanomaisia hiusongelmia voi hoitaa itse! Vakavimmissa hiusten terveysongelmissa on kuitenkin hyvä kääntyä lääkärin tai muun hiusalan ammattilaisen puoleen.
Lue täältä erilaisista tukkapulmista ja niiden hoitovinkeistä: Vinkkejä yleisiin hiuspulmiin
Hiusten terveyteen vaikuttavat monet tekijät kuten elämänvaiheet, ruokavalio ja hiustenhoitorutiinit. Moniin näistä yksilö voi vaikuttaa omilla valinnoillaan ja tekemisillään. Seuraavassa kerrotaan muutamista hiusten terveyteen vaikuttavista tekijöistä.
Hoida oikein!
Erilaisia hiustenhoitorutiineja on monia. Niillä voi vaikuttaa hiusten terveyteen ja hiusongelmien ilmaantumiseen. Hiusten peseminen on keskeinen osa hiustenhoitoa. Sen voi tehdä monella tapaa, riippuen muun muassa hiuslaadusta. Jos hiuksesi eivät rasvoitu herkästi, päivittäinen pesu ei ole välttämättä tarpeen. Hiukset kannattaa pestä lämpimällä vedellä, mutta huuhdella lopuksi viileällä vedellä. Hoitotuotteet kannattaa valita hiusten kunnon ja käsittelyjen mukaan. Hoitoaine kannattaa levittää vain latvoihin.
Täältä löytyy lisää pesuvinkkejä hiusten hyvään hoitoon: Hoitovinkkejä hiusten hyvinvointiin (priorin.fi)
Pesurutiinien lisäksi myös muulla hiusten käsittelyllä on vaikutusta hiusten kuntoon. Jos hiukset altistaa jatkuvasti erilaisille fysikaalisille tai kemiallisille tekijöille, näkyy se usein myös hiuksissa –pahimmassa tapauksessa jopa hiusten lähtönä! Esimerkkejä tällaisista tekijöistä ovat hiusten liiallinen kampaaminen, tiukan ponihännän tai rastalettien jatkuva käyttö, tai jos hiusten käsittelyyn käyttää jatkuvasti lämpöä (esim. suoristus, värjäys). Näiden aiheuttaman hiustenlähdön yhteydessä puhutaan ns. triaktioalopesiasta, jolloin epätäydellisiä kaljuja läiskiä esiintyy yleensä otsan ja ohimoiden hiusrajassa. Hiustenhoitorutiineja on tällöin hyvä miettiä ja pyrkiä vähentämään hiusvarsiin kohdistuvaa vetoa ja muita ärsykkeitä.
Vinkkejä siitä, miten ylläpidät terveitä, kauniita hiuksia löytyy täältä: Hoitovinkkejä hiusten hyvinvointiin (priorin.fi)
Ruokavalio ja hiusten terveys
Monipuolinen ruokavalio on pohjana koko elimistön hyvälle ololle. Tärkeää on, että ruokavalio sisältää sopivassa suhteessa proteiinia, hiilihydraatteja sekä hyvänlaatuisia rasvoja. Myös riittävästä veden juomisesta on huolehdittava. Monipuolisella ravinnolla taataan myös hiusjuuren ylläpitoon ja kasvuun tarvittava ravintoaineiden saanti. Ravinnon vaikutukset näkyvät hiuksissa usein viiveellä.
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on arvioinut useamman ravintoaineen vaikutusta hiusten terveyteen. Näissä arvioissa havaittiin, että muun muassa biotiini edistää hiusten pysymistä terveinä. ”Edistää hiusten pysymistä normaaleina” on biotiinille hyväksytty niin kutsuttu ”terveysväite” . Terveysväitteellä kerrotaan, että ravintoaineen ja terveyden välillä on jokin yhteys. Terveysväitettä saa käyttää kyseisiä aineita sisältävien elintarvikkeiden ja ravintolisien markkinoinnissa tietyin ehdoin. Yksi ehto on se, että tuotteen on sisällettävä kyseistä ainetta riittävä määrä. Biotiinia saadaan lähes kaikista ruoista. Hyviä lähteitä ovat muunmuassa kananmuna, pähkinät sekä hiivalla kohotetut leivät.
Lue lisää biotiinista ja hiuksista täältä: Biotiini ja sen merkitys hiuksille | Priorin Switzerland
Tupakka on pahasta myös hiuksille
Elintavoista tupakoinnilla ja liikunnalla ajatellaan olevan vaikutusta myös hiusten terveyteen.
Tupakan sisältämät myrkyt voivat vahingoittaa karvatuppia ja ohentaa hiuksia. Tupakoinnin lopettaminen ja liikunta parantavat päänahan verenkiertoa, jolloin karvatupet saavat enemmän ravinteita ja happea hiusten kasvuun.
Eri elämänvaiheet näkyvät myös hiuksissa
Eri elämänvaiheet vaikuttavat hiusten terveyteen. Hiusten oheneminen ja harmaantuminen ikääntyessä on normaali fysiologinen ilmiö. Mies- ja naistyyppisessä kaljuuntumisessa (androgeeninen alopecia) on kyse geenin välittämästä perinnöllisestä ominaisuudesta. Hiukset voivat alkaa harvenemaan jo nuorella aikuisiällä tai vasta myöhemmin, lähempänä keski-ikää. Toisinaan tämä geenien säätelemä tapahtuma johtaa täyteen kaljuuteen.
Vaihdevuosi-ikäisillä naisilla estrogeenihormonin määrä vähenee. Tämä vaikuttaa myös hiusten terveyteen. Hiusten rakenne muuttuu, ne ohenevat ja menettävät jäntevyyttään. Hiuksia voi myös lähteä tavallista enemmän. Myös raskauden aikana ja sen jälkeen hiusten kunnossa tapahtuu muutoksia. Raskauden aikana hiukset voivat usein erityisen hyvin ja kasvavat tavallista voimakkaammin. Joitakin kuukausia synnytyksen jälkeen hiukset alkavat kuitenkin harveta. Tämä on normaali ilmiö ja ajan kuluessa hiusten kunto palaa entiselleen. Ilmiötä kutsutaan akuutiksi telatogeeniseksi hiustenlähdöksi, jossa hiuksia lähtee nopeasti ja tasaisesti eri puolilta päätä. Syynä on se, että paljon hiuksia siirtyy samanaikaisesti kasvuvaiheesta lepovaiheeseen ja lopulta irtoaa. Telatogeenistä hiustenlähtöä voi esiintyä myös muiden voimakasta fyysistä stressiä aiheuttaneiden tilanteiden jälkeen.
Joillakin sairauksilla, lääkkeillä ja lääkärin toimenpiteillä voi olla myös hiusten terveyteen liittyviä vaikutuksia. Niistä kannattaa keskustella tapauskohtaisesti lääkärin, hoitohenkilökunnan tai apteekkilaisen kanssa.