Ravintolisät
Oletettavasti olet kiinnostunut aiheesta ravintolisät, ja erityisesti ravintolisän vaikutuksista hiuksiin, kun olet päätynyt tälle sivulle? Tervetuloa! Tällä sivulla kerromme ravintolisistä yleisesti. Kaupoista ja nettikaupoista löytyy nimittäin nykyään ravintolisiä niin moneen lähtöön, että joskus voi olla hyvä seisahtua miettimään, mitä ravintolisät oikeastaan edes ovat!
Mitä ravintolisät ovat?
Ravintolisät ovat elintarvikkeita, jotka poikkeavat tavanomaisista elintarvikkeista (”ruoasta”), mutta ne kuuluvat saman lainsäädännön, eli elintarvikelainsäädännön, piiriin. Määritelmänsä mukaan ravintolisät ovat valmiiksi pakattuja elintarvikkeita, jotka ovat yhden tai useamman ravintoaineen tai muun ravitsemuksellisia tai fysiologisia vaikutuksia omaavan aineen tiivistettyjä lähteitä. Tiivistettynä lähteenä niitä nauttimalla voi edesauttaa saavansa päivittäin riittävän määrän tiettyä ravintoainetta, jonka tiedetään vaikuttavan tiettyihin kehon toimintoihin.
Esimerkkejä ravintolisistä ovat muun muassa vitamiini- ja kivennäisainevalmisteet, rasvahappojen saantiin tarkoitetut valmisteet sekä erilaiset yrtti- ja kasviuutevalmisteet. Ravintolisät voivat olla valmistemuodoltaan esimerkiksi kapseleita, tabletteja tai nestemäisiä/jauhemaisia valmisteita. Ravintolisät on tarkoitettu täydentämään ruokavaliota, eikä niillä ole tarkoitus korvata monipuolista ruokavaliota tai terveellisiä elämäntapoja.
Ravintolisä vai lääke?
Valmistemuodon ja toisinaan myös koostumuksen puolesta ravintolisät voivat muistuttaa lääkkeitä. Oleellista on ero käyttötarkoituksessa. Lääke on valmiste, jonka tarkoituksena on parantaa, lievittää tai ehkäistä sairautta tai sen oiretta. Ravintolisällä ei voi olla tällaisia sairauteen liittyviä vaikutuksia. Lääkeainetta kutsutaan vaikuttavaksi aineeksi. Sen sijaan ravintolisän ainesosasta, jolla on ravitsemuksellisia tai fysiologisia vaikutuksia, käytetään termiä ominainen aine.
Ravintolisällä voi olla rajapintoja myös muiden elintarvikeryhmien sekä myös terveydenhuollon laitteiden ja tarvikkeiden kanssa.
Ravitsemus- ja terveysväitteet ravintolisien markkinoinnissa
Terveysväitteellä esitetään ravintolisän sisältämän ainesosan ja terveyden välinen yhteys. Terveysväitteet jaetaan elimistön normaaliin toimintaan liittyviin, sairauden riskitekijän vähentämiseen liittyviin ja lasten kehitykseen tai terveyteen viittaaviin väitteisiin. Keskeistä on, että Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) arvioi väitteiden taustalla olevan tieteellisen näytön ja hyväksyy tai hylkää terveysväitteen. Vain hyväksyttyjä terveysväitteitä voi käyttää ravintolisien markkinoinnissa. Esimerkki EU:n hyväksymästä, elimistön normaaliin toimintaan liittyvästä terveysväitteestä: Biotiini edistää hiusten pysymistä normaaleina. Poikkeuksena tästä ovat kasviperäiset ainesosat, joiden arviointi on vielä kesken EFSA:ssa. Euroopan komission nettisivuilta löytyy hyväksyttyjen ja ei-hyväksyttyjen terveysväitteiden luettelo.
Ravitsemusväitteet voivat koskea muun muassa energiaa, ravintokuitua, vitamiineja tai kivennäisaineita. Ravitsemusväitteessä todetaan, että ravintolisällä olisi erityisen hyödyllisiä ravitsemuksellisia ominaisuuksia ravintoaineiden tai muiden aineiden suhteen, joita se sisältää tai ei sisällä. Ravitsemusväitteitä ovat mm. sisältää/sisältää runsaasti biotiinia, runsaskuituinen ja rasvaton. Myös ravitsemusväitteille löytyy hyväksyttyjen väitteiden luettelo. Luettelo sisältää myös määrät, kuinka paljon ravintolisän on kyseistä ainetta sisällettävä, jotta väitettä voi käyttää.
Kuka ravintolisiä valvoo?
Elintarvikealan toimijan on tehtävä ravintolisästään ilmoitus Ruokavirastoon sekä esitettävä malli pakkausmerkinnöistä viimeistään samanaikaisesti, kun tuote tuodaan markkinoille. Ruokavirasto ei kuitenkaan arvioi tuotteen koostumusta ja pakkausmerkintöjä ts. hyväksy tuotetta. Tämä eroaa lääkkeiden vaatimuksista, missä tuotteelle haetaan lääkeviranomaisen myöntämä myyntilupa (arvioidaan mm. tuotteen tehoa ja turvallisuutta) ennen lääkkeen markkinoille tuontia. Ravintolisien kohdalla toimija vastaa itse siitä, että ravintolisä on lainsäädännön mukainen. Ravintolisäilmoituksesta lähtee tieto valvontaa varten myös kunnan elintarvikeviranomaiselle ja muille valvontaviranomaisille (mm. Tulli ja Fimea). Ravintolisien kohdalla valvonta on ns. jälkivalvontaa.
Luit oikein – toimija vastaa siis itse siitä, että ravintolisä on lainsäädännön mukainen. Tästä syystä onkin erityisen tärkeää ravintolisiä ostaessaan ja nauttiessaan miettiä, onko tuotteen takaa löytyvä toimija luotettava yritys. Kuka tahansa voi nimittäin periaatteessa tuoda markkinoille ravintolisän!
Lopuksi vielä niistä hiuksista: Onko ravintolisien syömisestä hyötyä hiusten terveyteen?
Ravintolisistä voi olla hyötyä hiusten terveydelle. Esimerkiksi B-vitamiiniryhmään kuuluva biotiini on yksi yleisimmin tunnetuista ravintoaineista, jolla on hiusten terveyttä tukevia ominaisuuksia.
Mikään ravintolisä ei kuitenkaan ole ihmelääke hiustenlähtöön tai muihin hiusten terveysongelmiin. On erityisen tärkeää huolehtia myös monipuolisesta ruokavaliosta ja terveistä elämäntavoista, jotta hiukset pysyvät terveinä.